Betrouwbare afdichtingen ook bij lage temperaturen
Met de winter in aantocht is het goed om stil te staan wat lage temperaturen voor effect hebben op afdichtingen en waar je hierbij op moet letten. Effectieve, betrouwbare afdichtingen zorgen ervoor dat hydraulische systemen in zware apparatuur hun werk blijven doen, ongeacht de temperatuur.
Wil jij weten hoe jij downtime kunt voorkomen? Onze expert Henk Jimmink vertelt je hier alles over in dit blog.
Effect van lage temperaturen
Lage temperaturen zorgen voor krimp bij vrijwel alle materialen. Dit betekent dat afdichtingen bij lage temperaturen meer krimpen dan hun behuizing en dus minder “samendrukken” om een goede afdichting te maken. Ook verharden elastomeren ook nog naarmate de temperatuur daalt. De keuze van afdichtingen van het juiste materiaal is dus buitengewoon belangrijk om problemen te voorkomen!
Verschillende afdichtingsmaterialen, verschillend temperatuurbereik
Een standaard NBR natuurrubber heeft bijvoorbeeld een bereik van ca -40 tot ca. 120 graden °C. Fluorkoolstofrubber (FKM), en Perfluorelastomeer (FFKM), worden meestal gebruikt om hoge temperaturen en vervelende chemicaliën af te dichten. Ze presteren echter minder bij (extreme) kou. PTFE is één van de materialen die het beste tegen lage temperaturen bestand zijn (bereik -240°C tot boven de 300 °C) maar afdichtingen van dit materiaal zijn over het algemeen wél weer moeilijker te installeren.
Advies van experts voorkomt afdichtingsproblemen
Kortom elk afdichtingsmateriaal heeft zijn voor- en nadelen. Met het advies van een specialist op dit gebied kun je veel problemen en downtime voorkomen. Neem contact op met één van onze experts 036 549 53 03.